665

В Україні ще досі триває повномасштабна війна. Ворог в агонії, його ціллю дедалі частіше стають цивільні об`єкти, торгівельні центри, житлові будинки. Цинічні обстріли росією мирного населення вкотре довели, що кожен українець повинен володіти базовими навичками домедичної підготовки, аби у разі небезпеки врятувати чиєсь життя.

Ще на початку воєнного вторгнення, 7 березня, у спортивному залі "Гірник" пройшов медичний вишкіл з надання першої домедичної допомоги цивільному населенню, у якому взяли участь більше сотні марганчан.

Черговий вишкіл відбувся 9 вересня у малому залі Палацу культури гірників. Цього разу слухачами стали представники золотого фонду – учасники ради ветеранів Марганецького гірничо-збагачувального комбінату.

Анатолій Іванович Супрун, голова ради ветеранів АТ "Марганецький ГЗК", виступив організатором даного заходу і наголосив на тому, що ці знання вкрай необхідні різним верствам населення і їх треба постійно оновлювати. А тому кваліфіковану доповідь з наочним посібником в той день надавали викладачка КЗ "Нікопольський фаховий медичний коледж" Дніпропетровської обласної ради Анастасія Горбаченко та сімейна лікарка загальної практики КНП "Марганецький Центр Первинної медико-санітарної допомоги" Ганна Бойко.

Досвідчені фахівчині продемонстрували покроковий алгоритм надання найнеобхіднішої допомоги до моменту прибуття «швидкої допомоги». Особливу увагу було закцентовано на основних життєво важливих напрямках:


- як зупинити кров;

- як відновити прохідність дихальних шляхів;

- як правильно повертати людину та розпізнавати травми чи поранення;

- як користуватися турнікетами та джгутами;

- навички серцево-легеневої реанімації.

Наразі наше місто потерпає від дій ворога. Присутні отримали знання, які неможливо переоцінити, оскільки вони у прямому сенсі зможуть врятувати чиєсь життя. Тож ми щиро вдячні ініціаторам та читачам медичного вишколу за надані знання, проте сподіваємось, що ні в кого не буде потреби застосовувати ці знання у реальному житті.

IMG_9513

IMG_9523

IMG_9527

IMG_9529

IMG_9531

IMG_9533

IMG_9528