Життя міста – в силі комбінату !

Будь-який марганчанин знає цю історію... У 1880 році житель села Городище копав колодязь і знайшов незвичайну чорну землю, що не могло не зацікавити фахівців Департаменту Геологічного комітету державного Гірничого департаменту Російської імперії. Тому влітку 1883 року геолог Валеріан Олександрович Домгер прибув на нашу територію для дослідження і знайшов великі поклади марганцевої руди. З цього моменту почалося зародження міста Марганця. Адже вже через два роки відкрилася перша шахта, після чого почалися активні розробки, люди з'їжджалися на роботу з різних куточків країни, навколо розросталися селища, і в 1938 році кілька маленьких населених пунктів об'єдналися, отримавши статус міста і назву Марганець.

Тому без зайвого пафосу можна сказати, що в Марганця – серце із руди, адже саме руда привела в рух наш регіон, дала йому життя, і поки це серце б'ється, місто залишається на плаву. І функцію серця зараз, як і раніше, виконує Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат.

Так, в радянські часи місто активно розвивався, будувалися будинки, держустанови, в повну міць функціонували рудоремонтний завод, стрічкоткацька, кондитерська, швейна, меблева фабрики і багато іншого. Але основою основ завжди залишалася гірничодобувна промисловість. Потім настали 90-ті роки, багато гігантів міської промисловості перестали працювати, їм на зміну прийшли приватні підприємці. І, можливо, спираючись на суху мову цифр, може скластися враження, що Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат перестав бути містоутворюючим підприємством, адже частка його участі в бюджеті Марганця за рахунок податкових надходжень становить близько 50%. Решту податків сплачують більш дрібні приватні підприємства.

Дозвольте не погодитися з такою думкою, в підтвердження проаналізувавши, звідки ж беруть гроші ці підприємці. І тут на допомогу приходить найпростіший приклад зі звичайного життя марганчан. Ви коли-небудь ходили по магазинах на наступний день після отримання авансу або заробітної плати працівниками Марганецького ГЗК? Якщо так, то відразу ж зрозумієте, до чого йде мова – продуктові, господарські та інші магазини пустішають, асортимент стає значно менший. Та ж ситуація і зі сферою послуг – раз на два тижні вона переживає максимальний пік. Хоча, здавалося б, чисельність штату комбінату не так велика. Але давайте розберемося.

Згідно даних управління статистики Дніпропетровської області, на початок 2018 року, за їхньою оцінкою, в місті проживало близько 48 тисяч жителів. Але з огляду на те, що останній перепис населення в Україні проводився у 2001 році, тобто 20 років тому, і тоді Марганець налічував близько 50 тисяч постійних жителів, дані управління статистики потрапляють під сумнів, адже кількість українців невблаганно скорочується з року в рік. І ще більше сумніви підсилюють результати медичної реформи. З квітня 2019 року в Марганці стартувала програма «Обери свого лікаря», розрахована на 48 тисяч осіб міського та майже 2 тисячі сільського населення нашої об'єднаної територіальної громади. Але з них декларації з лікарями уклали близько 30 тисяч осіб, і потік бажаючих практично припинився. Так скільки ж нас насправді? Точної цифри немає.

Але відома кількість найманих працівників у Марганці – лише 7 тисяч. І з них понад 3700 людей працює на Марганецькому гірничо-збагачувальному комбінаті. А також відома сума готівки у вигляді одержуваної заробітної плати за місяць – більше 33 мільйонів гривень! І якщо взяти до уваги, що середньостатистична Марганецька сім'я складається з 4 чоловік, то майже половина від наявного населення залежить від гірничодобувного підприємства. А підприємство в свою чергу залежить від цих людей і від добробуту міста.

Марганецький ГЗК і місто – це моноліт, нерозривний союз, і якщо його розірвати, це призведе до падіння обох складових.

Благоустрій міста – в пріоритеті комбінату

Від самого початку пандемії Марганецький ГЗК взявся за роботу, направлену на допомогу медицині міста, яка стоїть на передовій у боротьбі з коронавірусною інфекцією.

14 квітня до Марганецької ЦМЛ та Центру первинної медико­санітарної допомоги комбінат передав засоби особистого захисту: захисні костюми, респіратори, спеціалізовані прорезинені бахіли та захисні окуляри. В подальшому поставки засобів індивідуального захисту у лікарню були регулярними. 

5 травня реанімаційне відділення Марганецької ЦМЛ отримало від Марганецього ГЗК високовартісне обладнання – приліжковий монітор пацієнта.

19 червня представники Марганецького ГЗК здійснили новий візит до лікарні, аби подарувати медичний відсмоктувач та кілька кисневих концентраторів, які конче необхідні людям з легеневою пневмонією. 

В середині серпня комбінат передав на баланс реанімаційного відділення Марганецької міської лікарні високо­вартісне обладнання, особливо значуще під час пандемії – апарат штучної вентиляції легень.

Всього з початку пандемії Марганецький ГЗК витратив на допомогу медицині міста понад 1 мільйон 350 тисяч гривень. 

Крім того, надається лікарні посильна допомога спеціалістів ГЗК. Так, на початку листопада надана технічна допомога Марганецькій ЦМЛ по відновленню резервного електропостачання хірургічного відділення. 

Добрі справи допомогою медицині не обмежуються – активно Марганецький ГЗК працює над підвищенням благоустрою міста, відкликаючись на прохання марганчан. Ось лише кілька важливих діянь комбінату в 2020 році.

Прибрана територія вулиця Щербини, в тому числі територія біля входу на кладовище, забетоновані аварійні дільниці дорожнього покриття на вулиці Бульварній, розширена дорога для під’їзду сміттєвозу біля будинку №172 по вулиці Київській, крім того деяким ОСББ в зимовий період був завезений відсів для посипки внутрішньодворових алей. 

Багато сил кинуто на встановлення лавочок та урн на прибудинкових територіях багатоповерхівок. Також допомогу від комбінату отримала школа №11 – придбаний пісок для спортивного майданчику та вивезена цегла, що залишилася після пожежі.

А головним здобутком підприємства у напрямку покращення умов життя марганчан стало відновлення роботи Парку МГЗК. В квітні до парку для благоустрою його території прийшли працівники ремонтно­будівельного цеху. І майже до кінця літа тривали роботи. За цей час відновлено санвузол, огородження парку, освітлення, проведена модернізація фонтану, котрий відтепер став світломузичним. Встановлені нові лавочки та урни, замість гучномовців закуплені колонки, відреставрований дитячий майданчик, змонтована нова карусель, територія прикрашена фігурками героїв мультфільмів. Окрасою парку стали алея Зодіаку та пам’ятний знак до 50-­річчя комбінату. Не забули будівельники і про спортсменів: у зеленій зоні залиті велодоріжки, створені баскетбольний майданчик та міні­парк для скейтерів. Та найголовнішим здобутком стало відновлення роботи літнього кінотеатру.

20 серпня, аби зробити парк ще ошатнішим, працівники апарату Марганецького ГЗК влаштували там суботник.

21 серпня, напередодні Дня Незалежності, відбулося урочисте відкриття парку АТ «Марганецький ГЗК». В програмі свята був концерт за участю творчих колективів та виконавців ПК Гірників та гурту «Бумеранг», квести для дітлахів, конкурси та подарунки для дорослих. А також відбувся показ першого безкоштовного кінофільму у літньому кінотеатрі.

Кіносеанси стали доброю традицією для підприємства – насолоджуватися новинками кіно марганчани могли безкоштовно тричі на тиждень до глибоких холодів. Останній показ відбувся наприкінці жовтня. Як тільки погода знову дозволить, сеанси відновляться.