1039

Мільйони років тому... Тут, на території сучасного Марганця, було розташоване море. Підтвердженням цього є знахідки гірників, які при розтині пластів землі під час видобутку руди знайшли кістки китів, морських тварин, всілякі морські мушлі, які вже не водяться в сучасних морях. Саме відкладення морського дна на основі гранітних пластів і спровокували утворення марганцевої руди, і тоді була розпочата історія становлення нашого гірницького міста.

Як місто, Марганець з’явився на карті відносно недавно. Указом Президії Верховної Ради УРСР від 22 жовтня 1938 року населені пункти довкола рудників були об'єднані у нове місто Марганець. Як можна легко здогадатися з назви, головним чинником появи сучасного населеного пункту та основною справою городян є видобуток марганцевої руди, оскільки гірнича справа почала розвиватися на цій території задовго до створення сучасного міста.

Marganec_gerb

Але повернемось трохи назад, у глиб історії. Понад 2 500 років тому територія Марганця була центром великої Скіфії та входила до складу священної скіфської землі Геррос. На лівому березі Борисфена (Дніпра) знаходилася столиця Скіфії – місто ковалів та гончарів. У наш час досі збереглися скіфські кургани, які використовувались козаками як орієнтири на місцевості.

image225

Щодо козаків. Саме на місці сучасного Марганцю утворилася перша Запорізька Січ. Розташовувалася вона на острові Томаківка (частина острова зараз затоплена Каховським водосховищем, а частина збереглася, вона знаходиться між річкою Томаківкою та водосховищем у районі Острова). Острів мав ще кілька назв: Буцький, Дніпровський, Городище. Острів той займав площу близько 300 га і його омивали річки Бугай, Русло, Ревун.

Томаківська Січ утворилася у 40-60-х роках XVI століття та існувала до 1593 року. Це місце вважалося однією з найкращих фортець на Дніпрі. Тут запорізькі козаки під проводом Івана Підкови боролися проти турецького утиску в Молдавії. Також Острів був базою козацько-селянського повстання під керівництвом Криштофа Косинського. В останній період повстання, коли козаки штурмували Київ, татари напали на Томаківську Січ. Після героїчної оборони козакам все ж таки довелося залишити Острів – вночі вони вийшли на човнах з оточення і перебралися на острів Базавлук. За переказами перед нападом татар козаки закопали на Острові свою скарбницю – злиток золота у вигляді коня. Також на острові Томаківка у грудні 1647 року побував Богдан Хмельницький із сином Тимофієм та загоном однодумців, де зібрав та сконцентрував повстанські сили для визвольної боротьби українського народу 1648–1654 років. Звідси він у січні 1648 року напав на Микитинську Січ, де розгромив польський гарнізон і взяв владу у свої руки.

tomak

Так виглядала Томаківська Січ

Але повернемося ж таки до історії становлення сучасного Марганця. У 1880 році житель села Городище копав колодязь і його увагу привернула незвичайна чорна земля. Згодом він дізнався, що то руда марганцю. Звістка про це відкриття зацікавила геологічний комітет гірничого департаменту та власників металургійних заводів. Вже влітку у 1883 році геолог Валеріан Олександрович Домгер знаходить у долині річки Солона великі поклади марганцевої руди, таким чином він відкрив найбільше у світі родовище марганцю.

Domger_VA

Валеріан Олександрович Домгер

Почався розвиток гірничої справи з видобутку марганцевих руд. У 1886 році на нашій території відкрилася перша шахта з видобутку руди. На початок 1890 року видобуток вели 9 акціонерних товариств і приватних підприємств. В тому числі: Беклемішевські копальні "Благодать", "Дагар"; рудники Брянського товариства "Блюменфельдський", "Гантський", "Суличко-Лиманський"; рудники товариства Пиролюзит-Миколаївський та Червоногригорівський; Покровські марганцеві копальні Маріупольського товариства. А вже у 1910 році ми стали найбільшим постачальником марганцевої руди на світовий ринок.

У 1926 році Городищенський рудник перейменовано в рудник ім. Комінтерну, а у 1938 році населені пункти довкола рудників об'єднані у нове місто Марганець.

Надия

Перша шахта, з гордою назвою "Надія"

Історія нашого міста – не проста. У період 1941-1944 року Марганець знаходився у фашистській окупації. В самому місті та його околицях велась партизанська війна. Марганчани, як і багато інших українців, за часів Другої світової війни зазнали жорстоких катувань і нелюдських знущань. Поруч з меморіалом "Вічний вогонь", у будівлі колишньої дитячої поліклініки, знаходилось гестапо, де були замучені та вбиті сотні людей, тіла яких фашисти нещадно скидали поруч з будівлею у яму. А через дорогу, у будівлі музичної школи, знаходилось німецьке казино (правда, дуже цинічно?).

У 1950 роках плавні та околиця родючих земель (частина острову Томаківка та прилеглих сіл, таємничі печери і не тільки були затоплені Каховським водосховищем, що знищило багато історичних цінностей та змінило клімат регіону.

1991 рік став для нашого міста переломним – після розпаду Радянського Союзу перестали працювати стрічкоткацька фабрика (яка, до речі, була найбільшою у колишньому СРСР), меблева фабрика, зелене господарство, п’ять дошкільних дитячих закладів тощо. Не в повну силу стали працювати Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат, швейна фабрика, рудоремонтний завод, і в місті повністю зупинилося будівництво житла...

Проте з настанням "нульових" років життєздатність міста почала поступово відновлюватися, почав працювати малий та великий бізнеси, в місто почали повертатися люди, які через нестачу коштів для життя змушені були поїхати на заробітки. Також на повні груди почало працювати містоутворююче підприємство – Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат, який і досі є левовою часткою з надання робочих місць жителям міста та головним платником податків до бюджету міста.

Производство-4

Життя міста - в силі комбінату!

Сучасний Марганець – це одна з перлин нашої мальовничої Держави. Не дивлячись на свій маленький вік, місто зуміло відродитися і стати по-істинному величним гірницьким краєм.

Історія Марганця – велика та сповнена різних подій. У цій статті зібрані лише основні факти та події. 17 вересня цього року мальовнича площа Гірницької слави радо зустрічала б марганчан з приводу святкування Дня народження Марганця, але росія для всіх вирішила інакше, лишивши нас радості та мирного життя...

Нажаль, у 2022 році життя міста, як і всієї України, перевернулося догори ногами через повномасштабну війну росії проти України... Також вже два місяці наше місто потерпає від обстрілів, які ведуть росіяни з протилежної сторони Каховського водосховища, жалюгідно прикриваючись Запорізькою атомною електростанцією... Але наш народ – незламний, сильний та хоробрий. Ми обов’язково вистоїмо та здобудемо нашу Перемогу!

А поки...

З Днем народження, любий та живописний Марганець!

З твоїм 84-річчям!

1212