257

8 травня 2023 року Україна разом Європою та США відзначає День пам'яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні. Близько 8-10 мільйонів українців загинули у війні 1939-1945 року. Пам'ять означає, що ми пам'ятаємо всіх військових і цивільних жертв цієї війни, а примирення - що країни Європи уклали мир після війни.

У 2023 році Україна відзначає це свято в умовах повномасштабної війни з росією. На зміну німецькому нацизму на наші землі прийшов російський рашизм. Ми віримо, що незабаром у календарі свят України з'явиться нова святкова дата - День Перемоги над росією. А сьогодні згадаємо про закінчення Другої світової війни.

Друга світова війна тривала з 1939 по 1945 рік. 7 травня 1945 року командування Третього Рейху підписало акт про капітуляцію Німеччини у Франції. Наступного дня 8 травня його ратифікували в Берліні. Потім вночі 8 травня на вимогу сталіна був підписаний ще один "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини" - за московським часом це сталося 9 травня.

8 травня в більшості країн Європи відзначається як День Перемоги. В СРСР свято відзначали 9 травня через різницю часових поясів.

Україна також довгий час святкувала День Перемоги 9 травня. Однак у 2015 році Верховна Рада України встановила День пам'яті і примирення і День Перемоги над нацизмом 8 травня. Символом дня став червоний мак, який уособлює кривавий слід від кулі.

ВІЧНА І СВІТЛА ПАМ'ЯТЬ УКРАЇНСЬКИМ ВОЇНАМ, ЯКІ ВІДДАЛИ СВОЇ ЖИТТЯ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ. ПАМ'ЯТАЄМО ЇХНІЙ ПОДВИГ І ВСІ ЗЛОЧИНИ ГІТЛЕРІВСЬКОГО РЕЖИМУ.

МОЛИМОСЯ ЗА НАШИХ ВІЙСЬКОВИХ, ЯКІ БОРЮТЬСЯ З РОСІЙСЬКИМ НАЦИЗМОМ.