201

Зростання ціни на електроенергію

Зростання ціни на електроенергію

Майже весь час великої війни росія завдає все нові й нові хвилі масованих ракетних атак на енергетичну інфраструктуру України. І збитки від них уже перевищили мільярд доларів. Якщо раніше Уряд відкидав можливість підвищення тарифів на електроенергію для населення, то в середині весни стало зрозуміло, що їх зміна – лише питання часу.

В останній день весни 2024 року Кабмін оприлюднив рішення щодо підвищення вартості електрики для побутових споживачів більш ніж на 60%. Тариф став єдиним, хоча раніше у Міненерго припускали, що він буде диференційованим, тобто залежним від рівня споживання.

Хвиля енергетичного «хайпу» вже давно минула, марганчани, як і всі українці, вже три місяці поспіль платять за кіловат 4,32 грн. Але ж ніхто не звертав увагу на те, скільки ж тепер коштує електроенергія для підприємств, адже там тариф зовсім не по 4 гривні…

Нажаль, станом на сьогодні Акціонерне товариство «Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат» вимушено призупинило свою роботу, проте, деякі структурні підрозділи комбінату продовжують працювати, а отже питання по вартості електроенергії зараз знаходиться на головному місці.

Тарифи на електроенергію для промислових підприємств значно відрізняються від тарифів на електроенергію для населення. Вартість однієї кіловат-години електрики для нашого підприємства може досягати 12,1687 гривень з ПДВ, де 9 гривень – ціна на ринку РДН, 0,36301 копійок – послуги із забезпечення перетікань реактивної електроенергії, 0,248987 копійок – надання послуг з розподілу електроенергії АТ ДТЕК "Дніпровські електромережі", 0,52857 копійок – послуга з передачі електроенергії ПАТ НЕК УКРЕНЕРГО.

Загалом вартість електроенергії для бізнесу складається із:

  • тарифа оператора системи передачі (встановлюється НКРЕКП для єдиного оператора «Укренерго»);
  • тарифа оператора системи розподілу (встановлюється НКРЕКП для кожного оператора – енергорозподільчої компанії);
  • власне собівартості електроенергії (ринкова вартість електроенергії визначається щодобово державною компанією «Оператор ринку» за підсумками торгів);
  • вартості послуг постачальника, тобто, його маржі (визначається кожним постачальником, зазвичай становить кілька відсотків від ринкової вартості).

Як бачимо, архітектура ринку електроенергії в Україні дуже складна і нефахівцю важко зрозуміти, що ж там відбувається.

Допоміг розібратися у «енергетичній» ситуації нашого підприємства провідний інженер о роботі з енергоринком та енергозбереженню енергетичного бюро АТ «Марганецький ГЗК» Сергія Миколайовича П’ятигорця.

– Вже виповнилося п’ять років з моменту проведення реформи в енергетичному секторі. Розкажіть коротко про неї, що вдалося зробити на АТ «Марганецький ГЗК», як ми працюємо?

– На момент початку реформи у 2019-му, український ринок 23 роки працював без змін, це при тому, що і європейські ринки та законодавство, і світова практика постійно розвивалися. Ця реформа є одним із кроків заявленого Україною європейського вектора розвитку та вимогою Угоди про Асоціацію з ЄС.

З 2010 року Україна стала країною-учасницею Енергетичного співтовариства. Це такий клуб країн, які ще не є членами ЄС, але в енергетиці рухаються в європейському напрямку. І якраз доєднання до цього співтовариства вимагало реформи обох ринків – електроенергії та газу.

23 роки у нас працювала модель, яка була дуже централізованою й адміністративною. Але на момент впровадження вона вважалася адекватною.

Її суть: існував один продавець та покупець електроенергії у всій країні. Виробники електроенергії продавали її за регульованими цінами, середньозважена ціна розраховувалася між усіма типами виробників електроенергії, вона також регулювалась, і за цією ж ціною постачальники електроенергії купували в одного державного підприємства – ДП «Енергоринок». На всіх ланках держава регулювала ціни на електроенергію.

– У чому полягала ідея нової моделі ринку?

Єдиного централізованого продавця та покупця замінили на чотири сегменти: ринок двосторонніх договорів, де угоди укладаються напряму між продавцем та покупцем, ринок на добу наперед (РДН), де угоди укладаються на добу наперед, внутрішньодобовий ринок, де всі гравці можуть відкоригувати свої позиції протягом доби з моменту укладення угоди та балансуючий ринок. Останній ринок ще можна назвати ринком покарань – ті, що недовиробили, або переспожили електроенергію відносно своїх прогнозованих позицій, компенсують саме на ньому системі витрати на балансування.

На ринку з’явилися нові гравці – трейдери, що мали сформувати обсяги електричної енергії, які вони придбали у виробників задля подальшого перепродажу. З’являється новий гравець – оператор спотового ринку (ринок, на якому товари купуються та продаються для доставлення протягом доби – ред.), державне підприємство, біржа, яка працює за добу наперед, за принципом зіставлення цінових заявок попиту та пропозиції.

Оператор НЕК «Укренерго», який історично у нашій країні мав дві функції – був оператором високовольтних мереж та забезпечував диспетчеризацію (врівноваження виробництва та споживання електроенергії у реальному часі – ред.) всієї енергосистеми – отримав додаткові функції, зокрема адміністрування розрахунків, адміністрування комерційного обліку, оператора балансуючого ринку.

Нова модель також вимагала, щоб функції з управління електромережами були відокремлені від виробництва та постачання електроенергії. Чому? Коли ти володієш мережею, у тебе дуже багато засобів впливу на комерційні позиції або виробників, або постачальників електричної енергії.

Усі ці зміни спрямовані на те, щоб прибрати адміністративне управління ринком, адміністративне формування ціни, щоб створити умови для ринкового формування ціни і для розвитку конкуренції.

Запроваджена модель є правильною та відповідає Європейським принципам.

На ринку «на добу наперед» купівля-продаж електроенергії здійснюється на наступну добу за днем проведення торгів. Ціна на цьому сегменті ринку визначається за принципом граничного ціноутворення із забезпеченням мінімізації ціни та максимізації обсягів торгівлі. Жоден учасник не бачить заявлені ціни та обсяги купівлі/продажу електричної енергії іншими учасниками. Така технологія торгів на РДН сприяє розвитку конкуренції.

На внутрішньодобовому ринку купівля-продаж електроенергії здійснюється безперервно після завершення торгів на ринку «на добу наперед» та впродовж доби фізичного постачання електроенергії. Цей сегмент ринку дає змогу учасникам ринку скоригувати свої торгівельні позиції та працює за принципом «на кожен товар є свій покупець». Тобто продавці та покупці заявляють обсяги та ціни, за якими бажають продати/купити електроенергію, і чекають свого контрагента. Операції купівлі/продажу електроенергії на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку здійснюються автоматично, без будь-якого ручного управління, що унеможливлює зловживання та забезпечує рівні умови для всіх учасників ринку.

Наше підприємство долучилося з самого початку заснування енергоринку в Україні до участі в ньому, і на зараз має достатній досвід для ефективної роботи на енергоринку. Марганецький ГЗК працює на ринку електроенергії на платформі ДП «Оператор ринку». «Оператор ринку», як державне підприємство, утворене 18 червня 2019 року у відповідності до Закону України «Про ринок електричної енергії». 20 грудня 2021 року «Оператор ринку» став акціонерним товариством – 100% акцій якого належить державі та не підлягає приватизації. «Оператор ринку» працює за принципом біржі, що сприяє розвитку конкуренції та зниженню ціни на електричну енергію.

Компанія надає можливість учасникам ринку електроенергії мінімізувати небаланси і таким чином, зменшити свої витрати. Ціна на електроенергію в кожну годину доби різна і може досягати 9 гривень.

– Як зменшити свої витрати під час коли підприємство не працює?

– По-перше – це споживати електроенергію в години найменшої ціни та мінімізувати споживання в часи коли висока ціна. Зараз ми щодня відслідковуємо ціну на ринку, перерозподіляємо навантаження споживачів згідно ціни, вводимо обмеження для споживачів для зменшення споживання з 17-00 до 23-00.

По-друге – це мінімізувати свої небаланси, тобто що не довиробили або переспожили відносно своїх прогнозованих позицій, так як коли купили електроенергію умовно 1кВт-годину за 9 гривень без ПДВ, а через те, що недовиробили продали цю кіловатгодину за 3,27 гривень без ПДВ.

Тому зараз особлива увага приділяється плануванню споживання електроенергії та дотримання графіку споживання. Також важливо усвідомлювати кожному робітнику АТ «Марганецький ГЗК» відповідальне споживання електроенергії при виконанні регламентних робіт на підприємстві, під час його зупинки, у такий нелегкий для нас усіх час.

Олексій РАХВАЛОВ, Головний енергетик АТ "Марганецький ГЗК"

Олексій РАХВАЛОВ, Головний енергетик АТ "Марганецький ГЗК"

Чим зараз займається енергетичне бюро розповів головний енергетик АТ «Марганецький ГЗК» Олексій Вікторович Рахвалов.

Для вирішення вищезазначених питань та контролю за споживанням електроенергії на АТ «Марганецький ГЗК» ефективно справляється утворена чергова група по роботі з енергоринком та енергетики цехів. Завдяки постійній цілодобової взаємодії з енергетиками цехів та посиленню контролю за споживанням, вдалося суттєво знизити відхилення споживання електроенергії від запланованих обсягів. Під час зміни графіку споживання електроенергії через знеструмлення або обмеження споживання УКРЕНЕРГО або виходу з ладу обладнання, яке заплановано до роботи за умовами ринку, з часу настання події за формулою +2 години наперед вивільнені обсяги електроенергії продаються на біржі за ринковими цінами, або ми докуповуємо електроенергію при необхідності. Таким чином вдається знизити витрати підприємства та зменшити небаланси. Завдяки цьому вдалося знизити середню ціну для АТ «Марганецький ГЗК» від середньої ціни на ринку РДН відповідно: у квітні на 10%, у травні – на 13,7%, в червні – на 22%, в липні – на 18,2%.

Також зараз розпочинається робота з підготовки до нового опалювального сезону 2024-2025 років, коли значно зросте енергоспоживання і робота чергової групи буде найбільш актуальною.

Окрім роботи на енергоринку перед енергетичним бюро стоять не менш важливі завдання, основним з яких є електропостачання споживачам наших цехів в умовах російської агресії. Через війну обстрілів найчастіше ушкоджується устаткування електропідстанцій і ліній електропередач, які необхідно своєчасно відновлювати, т.к. без електропостачання залишається критична інфраструктура нашого підприємства та міські споживачі. У цьому активно бере участь начальник електротехнічного цеху АТ «Марганецький ГЗК» Геннадій Овсянніков зі своїм персоналом.

Також наше підприємство активно готується до можливого «блекауту» у зимовий час. Для цього ми закуповуємо дизельний генератор, потужністю 1000 кВт. Він буде генерувати електроенергію критично важливим структурам АТ «Марганецький ГЗК». А це шахти та насосні станції шламосховищ.

Ну і останнє, що хотілося б висловити, наше підприємство не втрачає надії на відновлення повноцінної роботи. Для цього на стадії завершення виконуються роботи з підключення до водопроводу «Хортиця» і саме це дозволить забезпечити водою для промивання марганцевої руди Грушівську збагачувальну фабрику.

Віримо в Збройні сили України, віримо в їхню Перемогу та Слава Україні!