228

АТ "Марганецький ГЗК"

АТ "Марганецький ГЗК"

Пройшло вже 138 років з початку перших розробок на нашій землі, і гірнича галузь за ці роки зазнала багато злетів та падінь – революція, дві світові війни, розруха відновлювальних періодів, репресії, перебудова... Все це з гідністю пережито, а кожна нова сторінка історії тільки посилювала потужності виробництва – на території нинішнього Марганця функціонувало безліч шахт, кар'єрів, мийок, збагачувальних фабрик. І все це є невід'ємною частиною історії Марганецького гірничо-збагачувального комбінату.

Але одним з ключових моментів в історії став 1970 рік.

12 травня 1970 року Міністр чорної металургії УРСР підписав Наказ "Про зміни у структурі управління підприємствами та організаціями міністерства", згідно якому з метою покращення керівництва виробництвом та здешевлення апарату управління, гірничий трест "Нікопольмарганець" реорганізовано у Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат.

Рудоуправління ім. 40 років Жовтня та Грушівське, а також інші самостійні підприємства були скасовані, а всі підпорядковані їм шахти, кар'єри, збагачувальні фабрики та інші структурні підрозділи стали підпорядковуватись комбінату на правах цехів. Так, до складу комбінату увійшли дев'ять шахт, Басанський, Грушівський і Маріївський кар'єри, три збагачувальних фабрики.

Вже 1 червня 1970 року було підписано Статут Марганецького гірничо-збагачувального комбінату. З цього дня й веде свою історію наше підприємство.

Біля керма новоствореного комбінату встав начальник тресту "Нікопольмарганець" Кирило Сидорович Щербина, який очолював комбінат до 1982 року. Саме його заслугами стали: роторні комплекси в кар'єрах, потужний автотранспорт, хімзбагачення.

На зміну Кирилу Сидоровичу у важкий період перебудови прийшов Олексій Сергійович Сидоров. Завдяки його наполегливості активно йшло технічне переозброєння шахт і кар'єрів, він сприяв новим технологіям видобутку марганцю, і навіть захистив кандидатську дисертацію на цю тему.

Середина 90-х років була тяжкою в економіці України, не дивно, що і наш комбінат переживав не найкращі часи. Але триматися підприємству на плаву допомагав вмілий керівник Микола Михайлович Надточенко, який очолив комбінат в 1994 році.

Найскладнішими у житті комбінату були 1997-1998 роки. Вивести Марганецький ГЗК із глибокої кризи вдалося Павлу Олександровичу Кравченку, який приступив до обов'язків голови правління в лютому 1998 року. Вже до 2002 року комбінат працював більш ніж стабільно. В тому ж році Павло Кравченко очолив Запорізький завод феросплавів.

Злагоджене гірничорудне підприємство перейшло під управління Володимира Олексійовича Кузьменка – металурга з 20-річним досвідом. Через два роки головою правління було призначено Валентина Миколайовича Надзорова. З 2007 по 2013 роки підприємством керував Олег Миколайович Сезоненко. В 2013 році очолив Марганецький ГЗК Олександр Юрійович Зільберман.

Всі вони – представники новітньої історії Марганецького гірничо-збагачувального комбінату і багато працівників підприємства пам'ятають досягнення цих керівників.

З 1 березня 2019 року головою правління АТ "Марганецький ГЗК" став Олексій Миколайович Алєксєєнко, який продовжує підтримувати багаторічні трудові традиції гірничого колективу.

АТ "Марганецький ГЗК" по праву вважається одним з найбільших у світі підприємств з видобутку та переробки марганцевої руди. Комбінат продовжує утримувати цей статус протягом ось уже п'ятдесяти трьох років, а найголовніше – зараз – в час повномасштабного вторгнення росії на територію України. Все це вдається завдяки злагодженій роботі колективу, який складається з висококваліфікованих кадрів. Тільки праця людей комбінату допомагає підприємству розвиватися і будувати довгострокові плани.

Впевнені, що й надалі ці трудові традиції та високий професіоналізм співробітників дозволять зміцнювати наші позиції на світовому ринку на благо нашого регіону та всієї країни.

Бажаємо всьому колективу комбінату миру в нашій країні, успішної та стабільної роботи, міцного здоров'я та щастя.

Нехай на шляху розвитку однієї з головних галузей України наша праця завжди матиме гідну оцінку!

З Днем народження, АТ "Марганецький ГЗК"! З 53-річчям!